Holistische diagnostiek
Holistische diagnostiek bij kinderen van 3-6 jaar en 6-12 jaar voor gedragsproblemen, emotionele problemen, aandacht & concentratie en autisme ziet er anders uit dan conventionele diagnostische methoden, omdat het niet alleen gericht is op symptomen, maar ook op diepgaande contextuele analyse en begrip van het kind.
Holistische diagnostiek erkent de samenhang tussen lichaam, geest en omgeving, en ziet de uitdagingen van het kind in een breed spectrum. Bij jonge kinderen (3-6 jaar) ligt de nadruk op spel, gezinsrelaties, en lichamelijke gezondheid, terwijl bij oudere kinderen (6-12 jaar) ook de sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling binnen en buiten het gezin een belangrijke rol speelt. Het uiteindelijke doel is om de onderliggende oorzaken van gedrags- of emotionele problemen te identificeren en een gepersonaliseerde aanpak voor te stellen die de hele context van het kind meeneemt.
Leeftijd 3 - 6 jaar
Verkenning van het kind in natuurlijke omgevingen
Voor jonge kinderen is begrip van functioneren in de dagelijkse omgeving, zoals thuis of op school, cruciaal. Het gedrag, de interacties met ouders, leerkrachten en leeftijdsgenoten, en de reacties op specifieke situaties (bijv. stressvolle of nieuwe situaties) worden geanalyseerd.
Gedragsproblemen: Er wordt gekeken naar de manieren waarop het kind omgaat met frustratie, impulscontrole en sociaal gedrag. Holistische diagnostiek richt zich op welke factoren in de omgeving mogelijk bijdragen aan het gedrag.
Emotionele problemen: Het kind wordt geëvalueerd op het vermogen om emoties te reguleren en te uiten, met speciale aandacht voor factoren zoals hechting en de emotionele dynamiek binnen het gezin.
ADHD: In plaats van alleen symptomen zoals hyperactiviteit of aandachtsproblemen te beoordelen, richt de holistische benadering zich op factoren zoals voeding, slaap, stressniveaus, en zintuiglijke prikkels.
Autisme: Naast het observeren van stereotypisch gedrag en communicatieproblemen, wordt er aandacht besteedt aan de sensorische gevoeligheden van het kind, de dynamiek binnen de familie en de ontwikkeling van het zelfbeeld van het kind.
Interactie tussen lichaam en geest
Er wordt gekeken naar de fysieke gezondheid van het kind, waaronder de invloed van voeding, lichamelijke activiteit, en slaap. Fysieke klachten (bijv. spijsverteringsproblemen, allergieën) kunnen vaak verband houden met emotionele of gedragsproblemen.
Gezinsdynamiek en omgeving
Hoe het kind zich ontwikkelt en gedraagt, wordt gezien in het licht van de gezinsrelaties. De rol van ouders, broers en zussen en de bredere sociale omgeving wordt meegenomen in de analyse, met oog voor mogelijke stressoren of ondersteunende elementen.
Leeftijd 6 - 12 jaar
Diepgaande verkenning van sociaal functioneren
In deze fase begint het kind meer complex sociaal gedrag te ontwikkelen. Bij het onderzoeken van gedragsproblemen, ADHD of autisme wordt gekeken naar hoe het kind omgaat met vriendschappen, groepsdynamiek en hoe het zichzelf ziet binnen de sociale context. Ook wordt er aandacht besteed aan pesten of uitsluiting op school.
Psychosociale en emotionele ontwikkeling
Holistische diagnostiek in deze leeftijdsgroep richt zich op de emotionele en cognitieve ontwikkeling van het kind, waarbij wordt gekeken naar het zelfbeeld, angsten, perfectionisme of faalangst, en het vermogen om frustraties te hanteren. Bij emotionele problemen zoals angsten of depressies wordt gekeken naar de bredere context van het leven van het kind, zoals schoolstress, gezinsdynamiek en peer pressure.
Onderzoek van de sensorische integratie
Sommige kinderen hebben moeite met het verwerken van zintuiglijke informatie (bijv. geluiden, texturen), wat kan lijken op ADHD of autisme. Holistische diagnostiek besteedt aandacht aan sensorische verwerkingsproblemen, naast cognitieve en gedragsmatige factoren.
Multidisciplinaire samenwerking
Bij kinderen in deze leeftijdsgroep is samenwerking met andere professionals, zoals kinderartsen, voedingsdeskundigen, ergotherapeuten, en psychomotorische therapeuten belangrijk. Een holistische benadering erkent dat problemen multifactorieel kunnen zijn en vereist input van verschillende disciplines om een compleet beeld te krijgen.
Mindfulness en lichaamsgericht werken
Er wordt ook gekeken naar hoe kinderen hun emoties via het lichaam ervaren. Mindfulness-technieken of andere lichaamsgerichte benaderingen kunnen worden ingezet om kinderen te helpen beter met hun emoties en stress om te gaan. In het bijzonder voor ADHD zou er aandacht zijn voor technieken die kinderen helpen om beter met hun energie om te gaan.
Aandacht voor schoolomgeving
De leerstijl van het kind en de eisen die de school stelt, worden onderzocht. Soms komt problematisch gedrag voort uit een mismatch tussen het kind en het onderwijssysteem. Holistische diagnostiek kijkt of er aanpassingen nodig zijn in de leeromgeving of onderwijsmethoden.
Procedure
Alles start met een intakegesprek met de ouders. Dit helpt mij om je kind en je gezin beter te leren kennen en je onderzoeksvraag te verhelderen.
Hierna krijgen jullie in 2 fasen een reeks van vragenlijsten toegestuurd om alle facetten zeer grondig te verkennen. De eerste reeks gaat om het onderkennen van de onderliggende moeizame psychologische processen, de tweede reeks omvat de holistische analyse van waaruit we de moeilijkheden kunnen begrijpen.
Tot slot is er een evaluerend gesprek waarbij de resultaten worden besproken en een advies wordt uitgesproken. Verwacht hierbij GEEN formele diagnose. De focus ligt hier op het creëren van een gedetailleerd overzicht van hoe goed het kind is afgestemd op verschillende aspecten van zijn of haar omgeving, emoties, gedrag, en ontwikkeling. Dit biedt inzicht in de samenhang en balans tussen deze elementen, zonder vast te houden aan een label of diagnose.
Mijn aanpak is gericht op de volledige betrokkenheid van de ouders; in dit proces werk ik niet direct met het kind. De kracht van deze benadering ligt juist in het overstijgen van het individuele kind en het gericht zijn op het begrijpen van het bredere kader en de context vanuit het perspectief van de ouder – een perspectief dat nauw verbonden is met het kind. Dit sluit aan bij de visie dat de afstemming met je eigen kind het meest waardevolle geschenk is dat ik jullie van harte toewens.
QIT online is het digitale platform waarop je bij interesse de aanmelding doet. Je hebt na de intake toegang tot delen van het dossier via jouw persoonlijke beveiligde account. Het traject en alle documenten met betrekking tot het dossier worden via dit platform veilig met jou gedeeld. Tot slot vindt het online traject hier verder in plaats.
Beschikbaarheid en locatie
Mijn algemene beschikbaarheid is:
Dinsdag: 9u - 15u
Woensdag: 9u - 12u
Dit diagnostisch traject vindt volledig online plaats.
Tarief
Intake & anamnese: 100 euro • inclusief QIT activatie, dossier- en administratiekosten, zorgvuldige selectie van de vragenlijsten
Analyse & interpretatie: 80 euro / uur
Evaluerend gesprek: 80 euro
Optioneel verslaggeving: 80 euro / uur
Betalen gebeurt telkens na elk onderdeel van de onderzoeksfase via mobiel betaalverzoek of overschrijving.
Hier vind je informatie over terugbetalingsvoorwaarden en bedragen per ziekenfonds.